Ludwig Pesch – interculturele samenwerking door middel van muziek

Ludwig Pesch speelde piano en orgel voor hij muziek en muziekwetenschap ging studeren, eerst in Freiburg (Duitsland). Belangstelling voor hedendaagse en “niet westerse” muziektradities werd de leidraad voor zijn professionele ontwikkeling tijdens zomercursussen (met name beïnvloed door Simha Arom en Manfred Junius). Hij studeerde Zuid-Indiase muziek aan de Kalakshetra kunstacademie in Chennai, waar hij zich specialiseerde in de bamboe dwarsfluit.

Samen met zijn leraar Ramachandra Shastry en als deel van andere ensembles nam hij deel aan concerten en festivals in en buiten India (Europa, Azië en Amerika); en aan ISME World Conferences for Music Education (International Society for Music Education) samen met collega musici en onderzoekers.

“Fluitist Ludwig Pesch speelde de composities en improvisaties met een grote souplesse, maar deed dat met een innemende vanzelfsprekendheid. … een prachtige introductie op muziek die veel bekender zou mogen zijn.” – Recensie door René van Peer (Eindhovens Dagblad)

H. Ramachandra Shastry (Kalakshetra, ca. 1983)

In samenwerking met twee universiteiten ontwikkelde hij eLearning cursussen (www.carnaticstudent.org). Hij schreef het handboek The Oxford Illustrated Companion to South Indian Classical Music.

Samen met schooldocenten en ouders bedenkt hij programma’s die elementen uit de Indiase muziek makkelijk toepasbaar maken, met name oor_spel.

Hij is betrokken bij onderzoeksprojecten op het gebied van Indiase muziek en muziekpedagogie zoals “Sam, Reflection, Gathering Together!” (Bern University of the Arts) en tentoonstellingen (o.a. Tropenmuseum Amsterdam).

Online bijdragen

Publicaties

“Thinking and learning in South Indian Music”
In Markus Cslovjecsek, Madeleine Zulauf (eds.)
Integrated Music Education – Challenges of Teaching and Teacher Training
Peter Lang Publishers, Bern, 2018. 418 pp., 29 fig. b/w, 2 tables
MOUSIKÆ PAIDEIA Music and Education/Musik und Bildung/Musique et Pédagogie. Vol. 1 pb.
ISBN 978-3-0343-0388-0

The Oxford Illustrated Companion to South Indian Classical Music

The Oxford Illustrated Companion to South Indian Classical Music
New Delhi: Oxford University Press (2009) 2nd revised edition ISBN 978019569998X

South Indian music Articles in Encyclopedia of India by Stanley Wolpert, Editor in chief. New York: Macmillan-Scribners-Gale (2005) ISBN 0684313499