muziek- en kunstprogramma’s voor alle leeftijdsgroepen

Je maakt kennis met de onderlinge verbanden tussen de Indiase kunsten en de rol van de verbeelding. Elke compositie, lied, gedicht, dans of uiting van beeldende kunst is een steentje in een groot mozaïek.

Deze workshops zijn soms maatwerk voor educatieve en culturele instellingen, soms ontstaan ze ook spontaan. Denk daarbij aan activiteiten in een buurthuis, school, galerie, museum of in de buitenlucht zoals een schoolplein een park in je buurt.

Daarom staat aiume voor muziek- en kunstprogramma’s – voor alle leeftijdsgroepen – op basis van Indiase muziek.

  • Daarbij verkennen we samen – binnen een uur of dagdeel – de tussenzone tussen stilte en muziek. Klanken worden bewust beleefd.
  • Muziek maken kunnen we met of zonder instrumenten. Stem en handen zijn al genoeg.
  • Ervaring is dus niet nodig, wel nieuwsgierigheid – iedereen kan dus direct deelnemen.

Volgens de Indiase traditie verrijken de kunsten het leven van iedereen. Muziek wordt als de makkelijkste manier beschouwd om dit ideaal naar de praktijk te vertalen. Het Sanskriet woord sampurna (spreek uit: sampoerna) betekent een reeks van zeven tonen. In ruimere zin betekent sampurna “volledig, heel, helder klinkend, sonoor”, kortom iets dat mensen in alle culturen en tijdperken als harmonisch en bevredigend hebben ervaren.

*

Ludwig Pesch ontwikkelt programma’s voor het onderwijs en musea.

Meer informatie